Ikastaro teoriko-praktikoa, analisi nutrizionalei buruzkoa, Kjeldahl, Soxhlet, UV-VIS espektrofotometria metodoak erabiliz.

Iraupena: 20.0 ordu
Lekua: TKNIKA,
Edukiera: 8 pertsonak
Hizkuntza Gaztelania
FASEA/K ORDUA/K DATA Ordutegia MOTA
1 5.00 10-06-2025 09:00 – 14:00 Presentziala
2 5.00 12-06-2025 09:00 – 14:00 Presentziala
3 5.00 17-06-2025 09:00 – 14:00 Presentziala
4 5.00 19-06-2025 09:00 – 14:00 Presentziala
Ordu ez Presentzialak: 0.00

Konpetentziak

Gaitasun orokorra:

  • Lanbide Heziketako irakasleak elikagaiak aztertzeko oinarrizko tekniketan gaitzea, ikasgelara transferitzeko.

Gaitasun espezifikoak:

  • Prozeduretan beharrezko disoluzioak ezagutzea eta prestatzea, ezarritako protokoloei jarraituz.

  • Ekipamendu aurreratuak erabiltzea elikagaietan intereseko parametroak zehazteko.

  • Elikagai baten parametroak zehazteko teknika grabimetrikoak aplikatzea.

  • Hidrolisi- eta digestio-tekniken bidez lagina prestatzea, dagozkion zehaztapenetarako.

  • Elikagai baten proteina-edukia kuantifikatzea.

  • Erauzketa bat egitea eta elikagai baten gantz edukia kuantifikatzea.

  • UV-VIS espektrofotometriaren funtsa ezagutzeko.

  • Elikagai-lagin batean fosforo-edukia kuantifikatzea.

  • Lortutako emaitzen tratamendu estatistikoa egitea eta horiei buruzko eztabaida sortzea.

Edukiak

 

  • Zehaztapenetarako beharrezko materiala eta erreaktiboak prestatzea.

  • Nekazaritzako elikagaien laborategi bateko jardunbide egokien arabera maneiatzea tresneria.

  • Elikagai baten proteina-edukia kuantifikatzea Kjeldahl metodoa erabiliz, balorazio automatikoarekin.

  • Lagin baten hidrolisi partziala egitea.

  • Gantz edukia ateratzea eta kuantifikatzea Soxhlet-warm metodo automatizatua erabiliz.

  • UV-VIS espektrofotometroa erabiltzea disoluzio patroiak eta laginak neurtzeko.

  • Laginak kalibratzeko eta neurtzeko kalibrazio zuzenak prestatzea.

  • Elikagai batean fosforoa zehazteko disoluzio patroiak prestatzea.

  • Elikagai-lagin batean fosforo kantitatea zehaztea.

  • Lortutako emaitzen kalkulua, tratamendu estatistikoa eta interpretazioa, kalkulu-orriak erabilita.

Metodologia

Ikastaroak 4 orduko lau saio praktiko izango ditu Tknikako Biotk laborategian. Saio horietan edukiak garatuko dira eta ikasgelan zuzenean aplikatzeko beharrezkoak diren baliabideak eskainiko dira. 

ORDENAGAILUA EKARTZEA beharrezkoa da.

Ebaluazioa

Ebaluaketarako honako irizpidea jarraituko da:

  • Formakuntzaren orduen %90arekin bete behar da.

Baldintzak

EAEko Lanbide Heziketako ikastetxeren batean irakasle izatea, elikagaien nutrizio-parametroak laborategian modu praktikoan zehaztea interesgarria den edozein espezialitatetan.

Hautaketa irizpideak

Izen-emate kopuruak eskainitako plaza kopurua gainditzen badu, ondoko irizpideak jarraituz aukeraketa egingo da:

  • Izen-emate ordena kontuan izango da.

  • Ikastetxe bakoitzeko pertsona baten partehartzea lehenetsiko da.

Eman izena ikastaro honetan

FSE
Prestakuntza-ekintza hau Europako Gizarte Funtsak kofinantzatu dezake, Lanbide Heziketako eta Prestakuntzako irakasleak prestatzera bideratutako ekintzen esparruan.