Kurtso honetan elikagai laginetan interesekoak diren hainbat parametro fisikokimiko aztertuko dira (hezetasuna, errautsak, gantza, proteina,azukreak pHa, dentsitatea eta errefrakzio indizea), elikagai industrian zabalduta dauden ekipoak erabiliz.
FASEA/K | ORDUA/K | DATA | Ordutegia | MOTA |
---|---|---|---|---|
1 | 4.00 | 19-05-2022 | 16:00 – 20:00 | Presentziala |
2 | 4.00 | 24-05-2022 | 16:00 – 20:00 | Presentziala |
3 | 4.00 | 26-05-2022 | 16:00 – 20:00 | Presentziala |
4 | 4.00 | 31-05-2022 | 16:00 – 20:00 | Presentziala |
5 | 4.00 | 02-06-2022 | 16:00 – 20:00 | Presentziala |
Ordu ez Presentzialak: 0.00 |
Konpetentziak
Gaitasun orokorra:
- Lanbide Heziketako irakasleak elikagai-analisien teknika basikoetan gaitzea ezagutza hau ikasgelara transferitzeko.
Gaitasun espezifikoak:
- Prozeduretan beharrezkoak diren disoluzioak ezagutu eta prestatzea, ezarritako protokoloei jarraituz.
- Ekipo aurreratuak erabiltzea elikagaien intereseko parametroak determinatzeko.
- Elikagai baten hainbat parametro zehazteko teknika grabimetrikoak erabiltzea.
- Laginak prestatzea hidrolisi eta digestio tekniken bidez dagokion analisirako.
- Elikagai baten proteina kantitatea kuantifikatzea.
- Lagin baten gantza erauztea eta elikagaiak duen gantz totala kuantifikatzea.
- Azukreen determinaziorako metodo entzimatiko bat burutzea UV-ikusgaieko teknika espektofotometrikoak erabiliz.
- Elikagai industrian esanguratsuak diren parametro fisiko-kimikoak neurtzea: hala nola, pH, dentsitatea eta errefrakzio indizea.
- Emaitzen tratamendu estatistikoa eta eztaibaida burutzea.
Edukiak
- Beharrezko materiala eta erreaktiboen prestaketa analisi ezberdinetarako.
- Dagokion ekipoen erabilera, agroelikadura laborategiko bidezko prozeduren arabera.
- Hezetasuna eta errautsen determinazioa teknika grabimetrikoen bidez.
- Elikagai baten proteina kantitatearen determinazioa Kjeldahl metodoa erabiliz (balorazio automatikoarekin).
- Lagin baten hidrolisi partziala.
- Soxhlet warm bidezko gantz-erauzketa eta elikagaiaren gantz totalaren kuantifikazioa.
- Intereseko azukreen kantitatearen neurketa metodo entzimatikoen bidez.
- pH, dentsitatea eta errefrakzio indizearen neurketa seriean.
- Kalkuluak, tratamendu estatistikoa eta emaitzen interpretazioa.
Metodologia
Saioak praktikoak izango dira eta Tknikako laborategietan burutuko dira. Bertan, deskribatutako edukiak landuko dira, eta ikasgelan aplikatzeko behar diren baliabideak emango dira.
Hasi aurretik laborategi protokolo idatziak erraztuko dira, hauek saio guztietara ekarri beharko dira praktiken jarraipen egokia burutzeko.
Ebaluazioa
Ebaluaketarako honako irizpideak jarraituko dira:
- Formakuntza orduak bete behar dira, saio presentzialera bertaratuz.
Baldintzak
EAEko Lanbide Heziketako ikastetxeko irakaslea izatea, agroelikaduran oinarrizkoak diren analisiak emateko interesa duen edozein espezialitatetan.
Hautaketa irizpideak
Izen-emate kopuruak eskainitako plaza kopurua gainditzen badu, ondoko irizpideak jarraituz aukeraketa egingo da:
- Izen-emate ordena kontuan izango da.
- Ikastetxe bakoitzeko pertsona baten partehartzea lehenetsiko da.
Izen-emate datak eta informazioa
Izen-emate epea: 2022ko maiatzak 11a.
Ebazpena: 2022ko maiatzak 12an, izena eman duen pertsonari, emailez jakinaraziko zaio formakuntzan onartua edo baztertua izan den.
- Onartutako pertsona zuzenean matrikulatuko da.
- Ikastaroan parte hartzerik ez baduzu, garaiz abisatu beharko duzu.
Eman izena ikastaro honetan
